Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

«Έφυγε» η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη


  "Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις"

Σε είδα προχτές στον IANO Λουκία Ρικάκη, με το παιδικό κόκκινο καπέλο σου και τα αεικίνητα μάτια. Εξηγούσες στον κόσμο τι είναι αυτό το περίφημο ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ που κατέγραψε το βραβευμένο ντοκυμαντέρ σου. Πως μάζεψες δηλαδή απόφοιτους της σχολής καλών τεχνών και τους προσκάλεσες να γεμίσουν με τα άνθη της τέχνης τους την κοιλάδα του θανάτου του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος και εσύ το ήξερες καλύτερα απ΄όλους όταν απήγγειλες δακρυσμένη τους στίχους του Ρίτσου: "Κόσμε όσο κι αν πονάς, όλα ξαναρχίζουν πάλι!"
 

Πέθανε σήμερα, η γνωστή σκηνοθέτις και παραγωγός Λουκία Ρικάκη, σε ηλικία 50 ετών μετά από σκληρή μάχη με την επάρατη νόσο. Η κηδεία της Λουκίας Ρικάκη, θα γίνει την Παρασκευή.
H σκηνοθετική της πορεία ξεκίνησε το 1982, με τον «Περίπατο της Σούζυ», τα ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Διονύσου», «Μαρία Φαραντούρη -Leo Brower», συνέχισε στη μυθοπλασία μεγάλου μήκους το 1990 με το «Ταξίδι στην Αυστραλία», το 1994 με το «Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις», το 1999 με τη «Συμφωνία Χαρακτήρων» και συνέχισε με πολλές ακόμα ταινίες αλλά και ως συγγραφέας βιβλίων.
Η Λουκία Ρικάκη γεννήθηκε το 1961 στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, Κινηματογράφο, Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία στο Κολλέγιο Τεχνών Ντάρντινγκτον, στην Αγγλία. Εργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία Orama Films, για την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και ποιοτικών ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και το 2000 ίδρυσε την εταιρεία Tricky Trick Films. Το 1996 ίδρυσε τις δύο θεατρικές σκηνές του Θεάτρου «104 – Κέντρο Λόγου και Τέχνης».
 Αναλυτικά

Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς: "Σούπερ Δημήτριος"

KΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ
ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

    ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 9.30 ΜΜ.  
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 5)
Σ' ένα παράλληλο, σουρεαλιστικό σύμπαν, η Θεσσαλονίκη έχει τον δικό της προστάτη υπερήρωα: τον Σούπερ Δημήτριο. Μεταμφιεσμένος ως Δημήτρης Χριστοφορίδης, δημοσιογράφος του περιοδικού Χρυσή Ιερουσαλήμ, μάχεται για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το ελληνοχριστιανικό ιδεώδες. Ένα βράδυ, ο χειρότερος εφιάλτης της πόλης επιστρέφει. Ο Κάπτεν Φ.ΡΟΜ είναι πάλι εδώ, για να διεκδικήσει αυτό που προσπαθεί να πετύχει εδώ και χρόνια: να τον αναγνωρίσουν όλοι με το πραγματικό του όνομα· το όνομα που του αξίζει· το όνομα που του ταιριάζει. Οι δύο ήρωες παρασύρονται σε μια σύγκρουση που τσαταλιάζει τα νεύρα του θεατή μέχρι την τελική κορύφωσή της, σε μια αρχετυπική μάχη μεταξύ του καλού και του κακού. Κάπως έτσι περιγράφουν τον «Σούπερ Δημήτριο» («μια no budget υπερπαραγωγή») οι δημιουργοί του, ο σκηνοθέτης Γεώργιος Παπαϊωάννου και ο εμπνευστής των ηρώων της ταινίας Αλέξανδρος Στογιάννης.

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες και Παραμύθια την Τετάρτη στην Αστραδενή

Όταν η φαντασία γεμίζει χρυσόσκονη, γεννιούνται χριστουγεννιάτικες ιστορίες και παραμύθια που μας ταξιδεύόυν σε τόπους μυστηρίου και μαγείας. Με το ελαφάκι που πετάει και τον Αι Βασίλη να μεταμορφώνεται.
Μια παράσταση αφήγησης γεμάτη εκπλήξεις!!!
Επειδή το ταξίδι των χιλίων μιλίων ξεκινάει με ένα απλό βήμα....
Αφηγητής: Γιώργος Λάιος
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011 στις 19:00

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Πέθανε ο Αργύρης Χιόνης

Ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του 70  ο Αργύρης Χιόνης πέθανε ανήμερα τα Χριστούγεννα από καρδιακή προσβολή.
                             
(το ποίημα"Ωραίο Καλοκαίρι" του Αργύρη Χιόνη από το CD "Στους Ελαιώνες της Αγάπης")


Γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα, στα Σεπόλια, από γονείς νησιώτες, εσωτερικούς μετανάστες. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο 2ο Νυχτερινό Γυμνάσιο. Άρχισε να εργάζεται σε πολύ μικρή ηλικία και άλλαξε αρκετά επαγγέλματα. Σε ηλικία 28 ετών γράφεται στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και σπουδάζει ιταλική φιλολογία. Επί είκοσι έτη (1967-1977 και 1982-1992), έζησε σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Κατά τη δεκαετία 1982-1992, εργάστηκε, ως μεταφραστής, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 1992, παραιτήθηκε από τη θέση αυτή και ζούσε στο χωριό Θροφαρί της ορεινής Κορινθίας, όπου ασχολιόταν με την ποίηση και τη γεωργία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο βιογραφικό που συνόδευε τα βιβλία του. Είχε πρωτοεμφανιστεί λογοτεχνικά το 1966 με την ποιητική συλλογή "Απόπειρες φωτός". Ακολούθησαν τα ποιητικά βιβλία: "Σχήματα απουσίας" ("Αρίων", 1973, αγγλική και ολλανδική μετάφραση από τις εκδ. Tor/Amsterdam, 1971), "Μεταμορφώσεις" ("Μπουκουμάνης, 1974, ολλανδική μετάφραση από τις εκδ. De Beuk/Amsterdam, 1976, μαζί με ποιήματα από τη συλλογή "Τύποι ήλων"), "Τύποι ήλων" ("Εγνατία-Τραμ", 1978), "Λεκτικά τοπία" ("Καστανιώτης", 1983), "Σαν τον τυφλό μπροστά στον καθρέφτη" ("Υάκινθος", 1986), "Εσωτικά τοπία" ("Νεφέλη", 1991, 1η ανατύπωση: 1999), "Ο ακίνητος δρομέας" ("Νεφέλη", 1996, 1η ανατύπωση: 2000), "Ιδεογράμματα" ("Τα τραμάκια", 1997), "Τότε που η σιωπή τραγούδησε" ("Νεφέλη", 2000), "Στο υπόγειο" ("Νεφέλη", 2004), "Ό,τι περιγράφω με περιγράφει" (Γαβριηλίδης, 2010).

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Προβολή ταινίας από την Κινηματογραφική Λέσχη Μαυροματίου

Η Κινηματογραφική Λέσχη Μαυροματίου σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας
"Christmas Story"
ΠΡΟΒΟΛΗ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΟΥ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ 
23 ΚΑΙ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
1Η ΠΡΟΒΟΛΗ 18:00 - 20:00
2Η ΠΡΟΒΟΛΗ 20:00 - 22:00
ΕΙΣΟΔΟΣ 4 €. ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 2 €. ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 6972469363


ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!!!
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ
www.mavromati.gr
info@mavromati.gr

1η ανοικτή παμβοιωτική συνάντηση "Cafe Wikipedia"από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                        1η ανοικτή παμβοιωτική συνάντηση "Cafe Wikipedia"

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011 (18:00-21:00) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδείας διεξήχθη με ιδιαίτερη επιτυχία εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά  που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) , την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας.
Στο εργαστήριο συμμετείχαν 25 άτομα (2 εκ των οποίων ήδη μέλη της κοινότητας της Βικιπαίδειας) από ποικίλες κοινωνικές κατηγορίες (μαθητές Λυκείου, καθηγητές, δάσκαλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι κλπ.), που εξεδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον τόσο για γενικά θέματα χρήσης της Wikipedia (αξιοπιστία, ποιότητα και εγκυρότητα, αντικειμενικότητα, πνευματικά δικαιώματα κλπ.) όσο και για τον τρόπο εμπλουτισμού της με νέα λήμματα από οποιονδήποτε επιθυμεί να συνεισφέρει.

Έκθεση αρχειακής φωτογραφίας του Κώστα Στεφάνου στην Αστραδενή

Νερόμυλος, 1993 (πρώην μύλος Ακριδόπουλου)
Η Αστραδενή με χαρά φιλοξενεί την έκθεση αρχειακής φωτογραφίας του Κώστα Στεφάνου με θέμα την Λιβαδειά.

Φωτογραφίες από σημεία της πόλης που έχουν πια αλλάξει, αλλά στους περισσότερους γνωστά μιας και στην έκθεση περιλαμβάνονται φωτογραφίες από το 1983 μέχρι και το 2009. Η χρονική επιλογή δημιουργεί την ιδιαιτερότητα της έκθεσης εφόσον και οι πιο νεαροί επισκέπτες έχουν αναμνήσεις από τα φωτογραφημένα σημεία. Στην έκθεση περιλαμβάνονται εικόνες από μια «άλλη» Κρύα πριν την ανάπλασή της και αρκετά κτίρια που έχουν κατεδαφιστεί.

Ο Κώστας Στεφάνου είναι συλλέκτης φωτογραφικού – αρχειακού υλικού και ερασιτέχνης φωτογράφος. Γεννήθηκε το 1956 στη Λιβαδειά. Από τα παιδικά του χρόνια, επηρεασμένος από την ιστορία της πόλης µας άρχισε να συγκεντρώνει φωτογραφίες, γκραβούρες, καρτποστάλ, βιβλία και καθετί που είχε σχέση µε τη Λιβαδειά. Η αγάπη του για τη γενέθλια γη και το μεράκι της συλλογής και της φωτογραφίας τον ώθησε να ξεπεράσει τις χρονοβόρες και οικονομικές δυσκολίες και µε το πέρασμα των χρόνων συγκέντρωσε ένα αξιόλογο υλικό στα χέρια του.

Ο Κώστας Στεφάνου θεωρεί ότι τίποτα δεν πρέπει να χαθεί, όλα είναι μια συνέχεια του παρελθόντος µας, έτσι πάντοτε φύλαγε όλα τα πολύτιμα στοιχεία που αφορούσαν τη Λιβαδειά.

Κτίριο στο σημερινό χώρο στάθμευσης της Κρύας,
κάτω δεξιά διακρίνονται τα ερείπια της Νεροτριβής
(πρώην μύλος Μαγκλάρα) 16/10/1993
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 φωτογραφίζει κυρίως παλιά κτίρια που πρόκειται να αναπαλαιωθούν ή να κατεδαφιστούν, νέα υπό κατασκευή κτίρια και υπό ανάπλαση χώρους σε διάφορα στάδια των εργασιών.

Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Η Λιβαδειά έχει απασχολήσει κατά καιρούς αξιόλογους ντόπιους και ξένους ιστορικούς συγγραφείς. Η επαφή µου µε το έργο τους µου έδωσε τη δυνατότητα να αντλήσω πολύτιμες πληροφορίες και να σχηματίσω έτσι µια μικρή εικόνα για το παρελθόν της πόλης µας. 


Από τους αείμνηστους Τάκη Λάππα, Ευθύµιο Δάλκα, Αιµιλία Γιαννακούρου - Χατζηµανόλη και από την εργογραφία πολλών άλλων διδάχτηκα πολλά και μπόρεσα να δω πιο σφαιρικά την ιστορική πορεία της πόλης µου».

Ο Κώστας Στεφάνου το 2008 με την χορηγία του δήμου Λιβαδειάς εξέδωσε το φωτογραφικό λεύκωμα "Λιβαδειά: Ταξίδι μνήμης". Συμμετείχε σε οκτώ ομαδικές εκθέσεις στη Λιβαδειά, τρείς Πανελλήνιες στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων (απέσπασε 3 μετάλλια), μια Πανελλήνια στην Μυτιλήνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου (απέσπασε έπαινο) και έχει κάνει εννέα συνολικά ατομικές εκθέσεις στην πόλη.

Τα θέματα των συλλογών του είναι η Λιβαδειά, Δελφοί, Αράχωβα, Χαιρώνεια, Μονή Οσίου Λουκά, Ελληνικές Ενδυμασίες, Σάτυρα, Γυμνό Καρτποστάλ των αρχών του 20ου αιώνα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2011

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ανταλλακτικό – Χαριστικό, παζάρι βιβλίων του συλλόγου γονέων & κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού σχολείου Λιβαδειάς

Ελάτε να ανταλλάξουμε βιβλία...... Αν θέλετε να δώσετε ζωή στα παλιά σας βιβλία που βρίσκονται ξεχασμένα σε ράφια, βιβλιοθήκες και υπόγεια…. Αν θέλετε να μοιραστείτε τα διαβάσματα σας και τα βιβλία σας να κυκλοφορούν και να διαβάζονται…. Αν θέλετε να συναντήσετε και άλλους αναγνώστες και αναγνώστριες…
Ελάτε στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς την Τετάρτη και 28 Δεκεμβρίου 2011, από τις 10:00 έως τις 13:00, φέρνοντας μαζί σας βιβλία από τη βιβλιοθήκη σας που «περισσεύουν» και πάρτε αυτά που «λείπουν».
Χωρίς αντίτιμο σημαίνει προσφέρω, μοιράζομαι!!
Τι μπορείτε να φέρετε: Σχολικά, παιδικά, λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, ποίηση, ξενόγλωσσα, ταξιδιωτικά, θεατρικά κ.α. (όχι περιοδικά)
Σας περιμένουμε!!!
Το Δ.Σ. του συλλόγου

«Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα»




Μια εξεγερμένη έφηβη κι ένα πνευματικά καθυστερημένο παιδί μοιράζονται ένα τσιγάρο βιώνοντας τη συνενοχή και την ελευθερία της "διαφοράς" τους. Ένας αθεράπευτα ρομαντικός σύζυγος σκηνοθετεί απιστίες, για να αναζωπυρώσει το παλιό, σβησμένο πάθος. Μια ποιήτρια σε βασανιστική αναζήτηση των στίχων της συναντιέται με μια τυχαία φράση που βαραίνει πάνω της σχεδόν προφητικά. Ένα ταξίδι μετατρέπεται σταδιακά σε εφιάλτη, για να καταλήξει στην αποδοχή της αγάπης.
Ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό, οι ιστορίες του "Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα" προσεγγίζουν με αφοπλιστική εγρήγορση τη μοναξιά, την απουσία, τη διάψευση, αφήνοντας όμως περιθώρια στη δίψα για ζωή - μοναδική σανίδα σωτηρίας.

Η Έρση Σωτηροπούλου, δεξιοτέχνις της λεπτομέρειας, παγιδεύει συμβάντα που, μολονότι δείχνουν ασήμαντα, εκρήγνυνται μέσα στο ουδέτερο τοπίο της καθημερινότητας, φωτίζοντας τη στιγμή και προσδίδοντας της αποκαλυπτικές διαστάσεις.

Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1953. Σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτιστική Ανθρωπολογία στη Φλωρεντία. Από το 1980, που πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με το "Διακοπές χωρίς πτώμα" μέχρι τώρα έχει εκδώσει έντεκα βιβλία. Έργα της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν σε πολλές γλώσσες. Έχει γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο και έχει ασχοληθεί με την Οπτική και Συγκεκριμένη Ποίηση συμμετέχοντας σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μυθιστόρημά της «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2000 και με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού "Διαβάζω".

Σας περιμένουμε
την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το βράδυ,
στο εντευκτήριο του Εμβολίμου,
στα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου



Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

"Τα Χριστούγεννα του φτωχούλη" το Σάββατο 17/12 και ώρα 7.00 στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ


Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του βιβλιοπωλείου μας πιο φιλόδοξη από κάθε άλλη φορά θα αντιπαρατεθεί στο κλίμα της μιζέριας και της απογοήτευσης.
                   Το Σάββατο 17/12/2011 ώρα 7.00 μ.μ. 
Γνωστοί συγγραφείς, ποιητές, εκδότες και φίλοι του βιβλίου θα διαβάσουν τις επιλογές τους από την παγκόσμια βιβλιογραφία. 
Διαβάζουν:
. Κώστας Ακρίβος: συγγραφέας 
. Βάσω Βασιλού - Παπαγεωργίου: εκδότρια 
. Γιώργος Θεοχάρης: ποιητής 
. Γιάννης Καλπούζος: συγγραφέας 
. Νώντας Παπαγεωργίου: εκδότης 
. Μαρία Σκιαδαρέση: συγγραφέας 
. σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας
Τραγούδι και μουσική:
. Dilek Koc  (ερμηνεύτρια στο soundtrack της ταινίας "Πολίτικη κουζίνα")
. Μαρία Πανουργιά - κιθάρα 
. Γιώργος Πούλος - λαούτο 
(καθηγητές του Τροφώνιου Ωδείου)

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

"Ψωμί και Τριαντάφυλλα - Θέματα Τέχνης και Πολιτικής.

 Καινούργιο βιβλίο από τη Νάντια Βαλαβάνη

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" το νέο βιβλίο της Νάντιας Βαλαβάνη με τίτλο "Ψωμί και Τριαντάφυλλα - Θέματα Τέχνης και Πολιτικής.

«Εξωoικονομικές» όψεις της κρίσης: όπως στην κοινωνία, τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα, την τέχνη και τον πολιτισμό. Το πολλαπλό χρέος της αριστεράς. Από το «μπούνκερ» του μετρό της Πλατείας Συντάγματος στο «μπούνκερ» της Βουλής, καθώς τρόικα, κυβέρνηση και ΣΙΑ εφορμούν για να «μεταρρυθμίσουν την κόλαση» της Ελληνικής κοινωνίας. Αριστερά και τέχνη. Τέχνη και πολιτική. Ο ρωσικός μοντερνισμός και η καλλιτεχνική πρωτοπορία στη σφαίρα της πιο δημιουργικής συνάντησης στην ιστορία του κόσμου τέχνης και πολιτικής, θεωρίας και πράξης, καλλιτεχνών και κοινωνίας την πρώτη δεκαπενταετία από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Εφυγε η Σώτια του αγώνα και των χιλιοτραγουδισμένων στίχων

«Στιχουργό μ' έκαναν δύο Παπαδόπουλοι: ο δικτάτορας Γεώργιος και ο ποιητής και στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος», έλεγε αστειευόμενη η Σώτια Τσώτου

Η Σώτια Τσώτου πέθανε το Σάββατο στα 69 της χρόνια έχοντας παλέψει με τον καρκίνο.
Είχε γεννηθεί στη Λιβαδειά ήταν το 5ο παιδί της οικογένειας του αγωνιστή του ΕΛΑΣ, Γιώργου Κρανιώτη, που εκτελέστηκε το '43 από τους Γερμανούς στο σπίτι του.
Το όνομά της κυρίως συνδέθηκε με τον Κώστα Χατζή...

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία 
Εφυγε η Σώτια του αγώνα και των χιλιοτραγουδισμένων στίχων
«Εγώ τη νύχτα μόνο ζω, μαζί μ' εκείνους π' αγαπώ, με τους παράνομους και τους αδικημένους», τραγουδούσε το '92 ο Στέλιος Καζαντζίδης στο περίφημο «Βραδιάζει». Οι στίχοι όμως, με μια πηγαία, αυθεντική λαϊκότητα, αντανακλούσαν μια αυτοβιογραφική πραγματικότητα που αφορούσε τη δημιουργό τους.
«Στιχουργό μ' έκαναν δύο Παπαδόπουλοι: ο δικτάτορας Γεώργιος και ο ποιητής και στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος», έλεγε αστειευόμενη η Σώτια Τσώτου  

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς: Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας... και πάλι άνοιξη(16/12/11)η

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 5) 
- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 9 ΜΜ.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:
"ΑΝΟΙΞΗ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ …ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΟΙΞΗ" ΤΟΥ ΚΙΜ ΚΙ ΝΤΟΥΚ 

5 Βραβεία φεστιβάλ Λοκάρνο - Βραβείο Κοινού Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν - Ευρωπαϊκά Βραβεία Ποιότητας: Καλύτερη Ταινία Εκτός Ευρώπης

Ο Γέρος Μοναχός κι ο Νεαρός Μοναχός ζουν σαν ερημίτες σ’ έναν γαλήνιο ναό που πλέει πάνω σε μια λίμνη. Η ζωή τους ακολουθεί τους ατάραχους ρυθμούς των εποχών, παρότι, όμως, ζουν αποκομμένοι από τα εγκόσμια, δεν μπορούν να αποφύγουν την έλξη της ζωής, με τα πάθη και τα βάσανά της. Κάτω απ’ το άγρυπνο βλέμμα του Γέρου Μοναχού, ο Νεαρός παίρνει ένα σκληρό μάθημα όταν το παιδικό του παιχνίδι γίνεται άσπλαχνο. Στη συνέχεια βιώνει τη δύναμη του πόθου όταν μια νεαρή γυναίκα εισβάλλει στον κλειστό του κόσμο. Ο πόθος αυτός θα οδηγήσει στην εμμονή και στο έγκλημα. Αλλά ύστερα από την ένταση της άνοιξης και του καλοκαιριού έρχεται το φθινόπωρο, η εποχή της περισυλλογής και της επανόρθωσης, και τέλος, ο χειμώνας, η εποχή της αφύπνισης και του διαφωτισμού.
Μια ταινία που χάρισε στον Κορεάτη Κιμ Κι Ντουκ διεθνή αναγνώριση. Μια τομή στην αισθητική φόρμα των έργων του Κιμ Κι Ντουκ αλλά περισσότερο στην πλοκή και στη δράση, καθώς για πρώτη φορά οι ήρωές του δεν ανήκουν στο κοινωνικό περιθώριο άλλά στο πνευματικό, όντας Βουδιστές Μοναχοί.
Πολλοί μίλησαν για το πρώτο μετα- Βουδιστικό φιλμ.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μεγάλοι Ρώσοι Ζωγράφοι 1920-2010

Από τη Συλλογή Manege στην Αγία Πετρούπολη

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει το φετινό χειμώνα μία μοναδική έκθεση έργων Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη συλλογή της περίφημης Πινακοθήκης Manege στην Αγία Πετρούπολη. Σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη πρόκειται να παρουσιαστεί ένα ενδιαφέρον σύνολο έργων που αντανακλά την πολύπλευρη και ποικιλότροπη ιστορία της εξέλιξης των εικαστικών τεχνών στην Αγία Πετρούπολη, από τη δεκαετία του 1920 έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Όποιος θελήσει αληθινά να προσεγγίσει τη ρωσική ζωγραφική του 20ού αιώνα, θα αντλήσει ένα θησαυρό ερεθισμάτων από την εικαστική παραγωγή μιας πόλης που κατεξοχήν συνδέει ιστορικά τη Ρωσία με τα ευρωπαϊκά ρεύματα στις τέχνες. Από τις όχθες του Νέβα, από τη βορειότερη μεγάλη πόλη του κόσμου έρχονται στην Αθήνα 120 έργα μεταφέροντας ένα ισχυρό εικαστικό μήνυμα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται ελαιογραφίες, ακουαρέλες και σχέδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και τεχνοτροπιών, από τις κατακτήσεις της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του 20ού αιώνα, τις επιβιώσεις της λαϊκής παράδοσης και τις επιδράσεις του μοντερνισμού έως τα καλλιτεχνικά φαινόμενα της περιόδου της περεστρόικα, της μετά-περεστρόικα, καθώς και τις σύγχρονες αναζητήσεις.Τα έργα αυτά, που δημιουργήθηκαν συχνά κάτω από δραματικές ιστορικές συνθήκες, όπως η περίφημη πολιορκία της πόλης (τότε Λένινγκραντ) κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που διήρκεσε 872 ημέρες, διακρίνονται για την υψηλή πλαστική τους δεινότητα, την ιδιομορφία, την ποικιλία και την καλλιτεχνική τους ποιότητα, αποκαλύπτοντάς μας άγνωστες πτυχές της ρωσικής εικαστικής κουλτούρας.
Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται έργα των ακόλουθων καλλιτεχνών
-Grinberg
-Lapshin
-Zagoskin
-Timoshenko
-Krimmer
-Pakulin
-Proshkin
-Shuriga
-Churilov
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, με την ευκαιρία της έκθεσης, εκδίδει πολυσέλιδο κατάλογο με κείμενα των: Marina Jigarkhanyan (επιμελήτρια  Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης της Συλλογής Manege), Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα, (αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.) και Αφροδίτης Οικονομίδου (επιμελήτρια εκθέσεων τέχνης).
Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, καθώς και εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες.

Επιμέλεια έκθεσης: Marina Jigarkhanyan, Αφροδίτη Οικονομίδου
Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ρώσικης Πρεσβείας της Αθήνας. 

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

MAN PUSH CART του Ραμίν Μπαχρανί από την Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 5)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 9 ΜΜ.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
MAN PUSH CART του Ραμίν Μπαχρανί 
Ένας μοντέρνος Σίσυφος στο χάος της μεγαλούπολης.
Κάθε νύχτα, την ώρα που η πόλη κοιμάται, ο Αχμάντ, Πακιστανός μετανάστης, σέρνει με κόπο το βαρύ καρότσι του στους δρόμους της Νέας Υόρκης στην γωνιά του στο κέντρο του Μανχάταν. Και κάθε πρωί, μέσα από  το καρότσι πουλάει καφέ και ντόνατς σε μία πόλη που δεν θα νιώσει ποτέ ότι ανήκει. Είναι ο εργάτης που συναντάμε σε κάθε γωνιά κάθε πόλης. Ένας άνθρωπος που αναρωτιέται αν θα καταφέρει ποτέ να ξεφύγει από την μοίρα του.  Ο Αχμάντ θα δεθεί με δύο ανθρώπους, τον Μοχάμαντ και τη Ναόμι και μέσα από την φιλία τους θα ανακαλύψουμε μια παλιά τραγωδία που τον στοιχειώνει…
Διεθνές βραβείο κριτικών Φεστιβάλ Λονδίνου 
Βραβείο καλύτερου ηθοποιού και βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Έκθεση Φωτογραφίας "Ορνιθες"

Εκθεση Φωτογραφίας 4-30 Δεκεμβρίου 2011, Εγκαίνια : Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011, στις 6,30 μ.μ. , Αρκαδίου 1 & ΄Ερκυνας ( Προπονητήριο Α.Κ.Ο. Λιβαδειάς )
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 4μ.μ - 10μ.μ
                                                Θέμα:«ΟΡΝΙΘΕΣ»
Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς σε συνεργασία με τον Αθλητικό Κολυμβητικό  Όμιλο Λιβαδειάς, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας 10 μελών  της, από την παράσταση «ΟΡΝΙΘΕΣ» του Αριστοφάνη, στο Προπονητήριο του  Α.Κ.Ο.Λιβαδειάς.
Συμμετέχουν:
Αλογοσκούφης Χρήστος
Βελούδιος Γιάννης
Βήττα Δήμητρα
Ηλιάδης Μενέλαος
Κοτσώνας Κώστας
Μίχου Μαρία
Μπακολουκάς Λουκάς
Μπαλωματίνης Γιώργος
Πλιακοστάμου Νινέττα
Χαιρετάκη Ειρήνη


Οργάνωση :
Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς www.fotolesxilivadias.gr  E-mail: fotolesxilivadias@gmail.comΧορηγός επικοινωνίας: fmag - photography fan/magazine
http://www.fmag.gr/ - E-mall: Info@fmag.gr
Τα Δ. Σ.
Φ. Λ. Λιβαδειάς Α.Κ.Ο. Λιβαδειάς

Ο Παπαδιαµάντης στον καµβά

Ο Παπαδιαµάντης  στον καµβά
Εκατό έλληνες εικαστικοί εκθέτουν έργα τους εµπνευσµένα από το σύµπαν και το έργο του σκιαθίτη συγγραφέα


του Γιάννη Ν. Μπασκόζου


Κανείς δεν θα περίµενε ότι το Ετος Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη θαήταντόσο δηµιουργικό και θα έδινε αφορµήνα διατυπωθούν τόσο πολλές οπτικές ανάγνωσης του έργου του.
Περίπου 100 εικαστικοί παρουσιάζουν τη δική τους µατιά για τον σκιαθίτη συγγραφέα σε µια έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» µε τίτλο «Ηαλήθειαείναι πάντοτε παράλογος». Οι εικαστικοί εµπνέονται από το πρόσωπο, τη στάση ζωής αλλά κυρίως από το έργο του Παπαδιαµάντη. Ρωτήσαµε αν η επιβολή ενός θέµατος περιορίζει το έργο του εικαστικού. Σχεδόν όλοι µάς απάντησαν «το αντίθετο, είναι µια πρόκληση γιατί µας αναγκάζει να σκεφτούµε καινούργιες µορφοπλαστικές λύσεις». Οι περισσότεροι είχαν διαβάσει παλαιότερα το έργο του συγγραφέα και αποτύπωσαν στον καµβά την αίσθηση που είχαν διατηρήσει, ενώ άλλοι ξαναδιάβασαν τα διηγήµατά του για να το δουν µε τα µάτια τού σήµερα.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Με ενδιέφερε η σχέση του µε τη θάλασσα»
«Ζωγράφισα το“Ναυαγίων ναυάγια” χωρίς να έχω διαβάσει προηγουµένως το έργο. Ηθελα να ερµηνεύσω τον τίτλο χωρίς να εµπλακώ στην υπόθεση. Με ενδιέφερε η σχέση του ανθρώπου µε τη θάλασσα, η σχέση µε το ταξίδι. Ζωγράφισα ένα κουτί που στη µια πλευρά του υπάρχει ένα ανθρώπινο κεφάλι που περιέχει ένα σκάφος. Είναι το σκάφος της ζωής µας πάνω στο οποίο φερόµαστε και αγόµαστε στη διάρκειά της.

Μπορεί να το δεις και σαν τοσκάφος που έχουµε µέσα µας και πραγµατοποιούµε µε αυτό το εσωτερικό ταξίδι της ψυχής µας. Το σκάφος στηρίζεται πάνω σε ένα δέντρο, είναι η σύνδεση µε τη γη. Απουσιάζει το χρώµα, είναι φτιαγµένο µε µολύβι, άσπρο - µαύρο, και δίνει πολλές πτυχές του γκρίζου αφήνοντας µια µεταλλική χροιά. Εκ των υστέρων θα ψάξω να διαβάσω το κείµενο για ναδω ποια είναι η διαπραγµάτευση που κάνει ο Αλέξανδρος Παπαδιαµάντης».
 
ΜΑΡΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
«Είναι µια βραδυφλεγής βόµβα που πρέπει να ανακαλύψεις»
«Πιστεύω στο “µνηµόνευε ∆ιονύσιο Σολωµό και Αλέξανδρο Παπαδιαµάντη” σε κάθε δυσκολία της ζωής σου, είµαι ένας περιηγητής στα παπαδιαµαντικά λιβάδια. Το έργο του σήµερα µας προσφέρει την ευκαιρία να σκύψουµε µέσα µας. Μπορεί να αποτελέσει µια παρηγοριά. Για µένα αυτή είναι και µια πραγµατική αριστερή στάση. Ο Παπαδιαµάντης είναι ένα δέντρο που δεν βγάζει καρπούς αλλά µας προσφέρει µια παρηγορητική σκιά. Είναι βαθύς και δύσκολος, όσο κι αν επιφανειακά µοιάζει κατανοητός, γι’ αυτό και τιτλοφόρησα το έργο µου “Το δύσκολο σταυρόλεξο”. Ξε κίνησα από τη φωτογραφία που του έβγαλε ο Παύλος Νιρβάνας, γιατί είναι τόσο φυσικός που δεν έχει καµία σχέση µε το στήσιµο της εποχής. Του έδωσα ως πλαίσιο έναν κάναβο αντίστοιχο µε αυτόν που είχαν οι παλιές φωτογραφικές µηχανές. Τα τετραγωνάκια του σταυρολέξου περιέχουν τα στοιχεία του Παπαδιαµάντη, τα λάβαρα το γράµµα στον πατέρα του, ενώ το κείµενο στη βάση του πίνακαείναι το γράµµα στη µητέρα του, µε την οποία είχε παθολογική αγάπη. Ο Παπαδιαµάντης είναι µια βραδυφλεγής βόµβα, χρειάζεται να τον ανακαλύψεις».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΡΡΟΣ
«Εικονίζω το σύµπαν του πάνω σε ένα τραπέζι»
«Ο Παπαδιαµάντης είναι από τους λίγους καλλιτέχνες παγκοσµίως που το έργο του είναι δεµένο µε τη ζωή του: ο µύθος, η ζωή και το έργο του είναι ένα ενιαίο σύµπαν. Ετσι αποφάσισα να εικονίσω αυτό το σύµπαν του συγγραφέα πάνω σε ένα τραπέζι όπου συνυπάρχουν η πραγµατική ζωή του αλλά και οι ήρωες των πεζών του. Υπάρχει το καφενείο του Καχριµάνη όπου σύχναζε, ο ξάδελφός του Μωραϊτίδης και ο φίλος του Παύλος Νιρβάνας, το λιµανάκι της Σκιάθου και το ηλιοβασίλεµα, αλλά και η γυµνή γυναίκα από το “Ονειρο στο κύµα”, η φόνισσα, οι σταχοµαζώχτρες, ο πνιγµένος από το “Ονειρο ταξιδιώτη”, η βάρκα που πρωταγωνιστεί σε πολλά διηγήµατά του, ένα ανθρωπόµορφο δέντρο – η βασιλική δρυς – , τα κεριά και η χριστουγεννιάτικη ατµόσφαιρα, ακόµη και το πατρικό του σπίτι έχω χώσει κάπου. Το έργο δεν κρέµεται στον τοίχο, πατάει στο πάτωµα σαν ένα κανο νικό γραφείο. Ο θεατής καλείται να σκύψει κυριολεκτικά και µεταφορικά πάνω στο έργο του Παπαδιαµάντη και να “διαβάσει” τα όσα συµβαίνουν, όπως ακριβώς θα έκανε και ο αναγνώστης των διηγηµάτων του, ανακαλύπτοντας την περίεργη συνύπαρξη µυθοπλασίας και πραγµατικότητας». ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΣΕΪΚΟΥ
«∆ίνω και εγώ άφεση στη φόνισσα»
«Προσπάθησα να διαβάσω τη “Φόνισσα” µε τη δική µου οπτική. Για µένα η φόνισσα είναι µια γυναίκα που δεν έζησε κανονικά, δεν πρόλαβε να µεγαλώσει σωστά και δεν ωρίµασε ποτέ. Πιστεύω ότι ψυχικά ήταν άρρωστη. Αθώα και τρελή µαζί. Τη βάζω µε ένα λευκό φόρεµα σαν ζουρλοµανδύα να πνίγει ένα κουκλάκι αντί για παιδί. Πίσω της υπάρχει η θάλασσα, ταραγµένη όπως και η ψυχή της. ∆ιαβάζω το τέλος της “Φόνισσας” και νοµίζω ότι ο Παπαδιαµάντης µάς αφήνει να επιλέξουµε εµείς τον χαρακτηρισµό των πράξεών της. Νοµίζω ότι και αυτός τής δίνει άφεση. Και εγώ µαζί».

ΗΩ ΑΓΓΕΛΗ
«Ηθελα να αποδώσω τη λάµψη που αποπνέει το “Αστεράκι”»
«Το έργο µου εµπνέεται από το διήγηµα του Παπαδιαµάντη “Τ’ αστεράκι”, ένα διήγηµα που γράφτηκε σχεδόν πριν από 100 χρόνια (1909). Η Πούλια είναι ένα δροσερό νεαρό κορίτσι που στα µάτια του αφηγητή µοιάζει µε αστεράκι. Μπορεί να µεγαλώνει, να αναλαµβάνει τα βάρη της οικογένειας αλλά εξακολουθεί να λάµπει σαν αστέρι. Ηθελα λοιπόν να αποδώσω τη λάµψη αλλά και την υπαινικτική ατµόσφαιρα και την τρυφερότητα που αποπνέει αυτή η κοπέλα, µέσα στη σκληρότητα της επαρχιακής ζωής».

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ
«Η αλήθεια είναι πάντοτε παράλογος: Εικαστικό αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη». Επιμέλεια Ιρις Κρητικού.

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, μετρό Κεραμεικός). Ως τις 22
Δεκεμβρίου
 Πηγή

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον Εντγκαρ Αλαν Πόε στο βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη Έκφραση"

Το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με αφορμή την έκδοση της ανθολογίας  21 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ «ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ»ανθολόγηση – μετάφραση – σημειώσεις: Κατερίνα Σχινά) σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον ΕΝΤΓΚΑΡ ΑΛΑΝ ΠΟΕ,τον μεγάλο παρεξηγημένο των αμερικανικών γραμμάτων, την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011, στις 8 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ(Δημάρχου Ι. Ανδρεαδάκη 49, πρώην Πεσ. Μαχητών, Λιβαδειά).
Για το έργο και την επιρροή του στην παγκόσμια λογοτεχνία θα μιλήσει η Κατερίνα Σχινά, μεταφράστρια-κριτικός λογοτεχνίας.
Θα διαβάσει από το έργο του Πόε 

ο Γιώργος Αγραφιώτης ηθοποιός του Δημοτικού Θεάτρου Λιβαδειάς
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μια όσο γίνεται πληρέστερη εικόνα του πολυσύνθετου και πολυώνυμου πεζογραφικού έργου του Έντγκαρ Άλαν Πόε, του μεγάλου παρεξηγημένου των αμερικανικών γραμμάτων, παρέχει η παρούσα έκδοση. Πεζογραφήματα που εντάσσονται στις ενότητες: Τρόμος / Φανταστικό / Μυστήριο / Περιπέτεια / Επιστημονική φαντασία / Σάτιρα καθώς και το διάσημο ποίημα «Το κοράκι» συνθέτουν αυτή την ανθολογία, που συμπληρώνεται με κατατοπιστικές εισαγωγές στα περιεχόμενα έργα και εκτενείς σημειώσεις.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
Η ποίηση του Έντγκαρ Άλαν Πόε είναι βαθιά και στιλπνή σαν  όνειρο, μυστηριακή και τέλεια σαν κρύσταλλο. 
ΣΑΡΛ ΜΠΟΝΤΛΕΡ 
Ο Πόε είναι ο μόνος συγγραφέας χωρίς ψεγάδι. Ποτέ δεν έκανε λάθος.
ΠΟΛ ΒΑΛΕΡΙ
Αυτό που είναι εκπληκτικό στον Πόε είναι η ρώμη της φαντασίας του, η ακρίβεια της εύγλωττης  λεπτομέρειας. Έτσι, επιτυγχάνει ένα αποτέλεσμα παραδόξως αληθοφανές και πειστικό.
ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ
Οι ιστορίες μυστηρίου του Έντγκαρ Άλαν Πόε είναι η ρίζα από την οποία βλάστησε μια ολόκληρη λογοτεχνία. Πού ήταν το αστυνομικό μυθιστόρημα πριν ο Πόε τού εμφυσήσει την πνοή της ζωής;
ΑΡΘΟΥΡ ΚΟΝΑΝ ΝΤΟΪΛ
Ο Πόε είναι ένας τυχοδιώκτης, όχι όμως με την κοινότοπη έννοια της λέξης: εξερευνά τις δυνατότητες του πνεύματος, τα μυστήρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τα απόκρυφα της λευκής σελίδας. Δεν είναι ένας «ζωγράφος της ζωής», αλλά ένας χτίστης, ένας εφευρέτης των μορφών, ένας εξερευνητής των πιο διαφορετικών ειδών.
ΤΣΒΕΤΑΝ ΤΟΝΤΟΡΟΦ  

                                  
Πεισσότερα ΕΔΩ