Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Dorothea Margaret Tanning

                                                   Sunday Afternoon' 1953


Σαν σήμερα 25 Αυγούστου 1910 γεννήθηκε η Αμερικανίδα ζωγράφος, χαράκτρια, γλύπτρια, συγγραφέας και ποιήτρια Dorothea Margaret Tanning 




Το πρώιμο έργο της ήταν επηρεασμένο από τον Σουρεαλισμό. Ήταν παντρεμένη με τον καλλιτέχνη Max Ernst.

(25 Αυγ του 1910 - στις 31 Ιανουαρίου, 2012)

Dorothea Tanning 

tanning

Dorothea Tanning, painter, sculptor and poet died at the age of 101 last week. She is most known for her surrealist paintings, and most notably


'Eine Kleine Nachtmusik',  1943. The immense, writhing sunflower seems as animated as the girl whose hair is on end standing in the apparently endless corridor.


Birthday, 1942,  a self portrait where Tanning's bare-breasted figure is set amidst infinitely receding doors and is juxtaposed by a hippogriff.


                                                               Beyond the Esplanade, 1940


                                                                       Portrait of Muriel Levy



                                                 The Truth about Little Girls and Comets




                                                                        Family Portrait, 1954



By the late 1960s she was creating surreal cloth figures made with a sewing machine. These figures have been echoed recently by Sarah Lucas.




                                                                 Tragic Table, 1973



                                                                   Rainy Day Canape, 1970


Evening
He told us, with the years you will come
To love the world,
And we sat there with our souls in our laps
And comforted them.


Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Σαν σήμερα...Henri Cartier-Bresson

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου 1908 γεννήθηκε ο Γάλλος φωτογράφος 
Henri Cartier-Bresson (Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν)
Ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν (Henri Cartier-Bresson, 22 Αυγούστου 1908 - 3 Αυγούστου 2004) ήταν Γάλλος φωτογράφος. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ού αιώνα και ειδικότερα ένας από τους «πατέρες» της φωτοδημοσιογραφίας. Το έργο του έχει κερδίσει καθολική αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Μπρεσόν ανήκε σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας. Σπούδασε ζωγραφική την δεκαετία του 1920 και ασχολήθηκε με τη φωτογραφία την δεκαετία του 1930. Επισκέφθηκε την Ισπανία το 1937 κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην χώρα και το 1940 συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε για 3 χρόνια. Δραπετεύει το 1943, φθάνει στη Γαλλία και μπαίνει στην αντίσταση, όπου συμμετέχει σε φωτογραφικά επιτελεία και καθοδηγεί την κινηματογράφηση και φωτογράφηση της κατοχής και της απελευθέρωσης του Παρισιού. Παράλληλα, κάνει τα φωτογραφικά πορτραίτα διαφόρων καλλιτεχνών. Το 1946 ο Μπρεσόν επέστρεψε στις Η.Π.Α για να πραγματοποιήσει έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Museum of Modern Art). Το 1947 υπήρξε συνιδρυτής με τους Ρόμπερτ Κάπα και Ντέιβιντ Σέιμουρ, στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Μάγκνουμ (Magnum), στο οποίο παρέμεινε μέλος του ως το 1966.Πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι σε ηλικία 96 ετών.Διαβάστε περισσότερα
Περισσότερα ΕΔΩ
Ο Henri Cartier-Bresson, στην Ελλάδα ΕΔΩ

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Τροφώνια 2015 - Ομαδική έκθεση «Αναγνώσεις του υφιστάμενου».

Ζωγραφική στον παλιό νερόμυλο από artplay.gr



Σε έναν τόπο που θυμίζει παραμύθι, τις πηγές της Κρύας στη Λειβαδιά και στο 
ισόγειο του παλιού νερόμυλου, εγκαινιάζεται στις 24 Αυγούστου 
η
 ομαδική έκθεση «Αναγνώσεις του υφιστάμενου».
Η έκθεση στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΤΡΟΦΩΝΙΑ 2015″ του δήμου Λεβαδέων, περιλαμβάνει έργα των εικαστικών Αναστασίας Γκινάκη, Θωμά Μακινατζή, Κωνσταντίνου Βαφειάδη και Μαργαρίτας Παντελάκη.  Η διάρκειά της είναι έως τις 3 Σεπτεμβρίου.
Στο κριτικό του σημείωμα ο εικαστικός, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης κι Ερευνητής του Παν/μίου ΑθηνώνΠαναγιώτης Βαφειάδης σημειώνει μεταξύ άλλων πως « οι τέσσερις καλλιτέχνες εκφράζουν ισάριθμους τρόπους διερεύνησης και διερμηνείας της πραγματικότητας. Για το λόγο αυτό η εργασία τους αποτελεί καθρέφτη, στον οποίο αντανακλώνται ενεργώς πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης.
Η ζωγραφική της Αναστασίας Γκινάκη αφορά στην πρόσληψη και φανέρωση των ανθρώπινων σχέσεων και των συναισθημάτων που αυτές πραγματώνουν και παροχετεύουν. Και όλα αυτά μέσω μιας τέχνης με εγγενή αναφορά στη ζωγραφική του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, στο σχέδιο του Πικάσο και των Γερμανών εξπρεσιονιστών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πίνακα «Να μένεις μόνη», όπου η μορφή, με τη ρέουσα και νευρώδη γραφή, συνεσταλμένη στο περίγραμμά της, αντι-στέκεται σε ένα χώρο, ρευστό και αδιάστατο.

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015