Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Πανσέληνος του Αυγούστου με ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Στις 31 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι γιορτάζουν τη δεύτερη και λαμπρότερη Πανσέληνο του Αυγούστου

Και φέτος μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι μας προσκαλούν να γιορτάσουμε την δεύτερη και λαμπρότερη Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στις 31 του μηνός με ελεύθερη είσοδο και πλήθος εκδηλώσεων. Ειδικότερα, 120 μνημεία σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτά με 85 εξ αυτών να φιλοξενούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολή κινηματογραφικών ταινιών.
Η βραδιά που οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού έχει τίτλο «Στο φως του φεγγαριού» και υπότιτλο τέσσερις στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου:

«Στρωμένος με φύλλα μαλακού χρυσαφιού
που σαλεύανε λάμποντας πάνω στη θάλασσα,
σπατάλη αμύθητου φωτός ο δρόμος του φεγγαριού.
Μεσάνυχτα, Αύγουστος. Με μεγάλη πανσέληνο
».
Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις δείτε στο συνημμένο πρόγραμμα

Δήμος Λεβαδέων στο Πάρκο Λέοντος -  Χαιρώνεια
ώρα 9.00μ.μ είσοδος ελεύθερη
Το Μουσείο της Χαιρώνειας θα παραμείνει ανοικτό

 
κλικ στην εικόνα για μεγένθυνση

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Πλούσιο τριήμερο με δύο εκδηλώσεις καθημερινά στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, 27-29 Αυγούστου...


ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Πλούσιο τριήμερο με δύο εκδηλώσεις καθημερινά στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, 27-29 Αυγούστου...
  
27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 
(25η & 26η εκδήλωση – 10.00 πμ & 12 μ - 2 ομάδες)

Μια αυτοσχέδια ορχήστρα

Τη Δευτέρα 27/8  δυο ομάδες παιδιών (10.00 πμ και 12 μ) καλλιεργούν την εφευρετικότητά τους κατασκευάζοντας αυτοσχέδια μουσικά όργανα από απλά, ανακυκλώσιμα υλικά… 
Εμψυχώτριες η Φιλιώ Στάμου (μουσικός) και η Μαρίνα Κοντογιάννη (εκπαιδευτικός).  
 Για παιδιά: από 6 ετών, με προεγγραφή, στην αίθουσα εκδηλώσεων (3ος όροφος)

--------------------------------------------

28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 (27η εκδήλωση – 10.00 πμ)

Το νου σου στους ήχους!

Την Τρίτη 28/8, μαθαίνουμε πως ταξιδεύουν τα ηχητικά κύματα και παρατηρούμε,  διακρίνουμε και καταγράφουμε τους ήχους που ακούμε: στη Βιβλιοθήκη, στο δρόμο, στο πάρκο, ..όπου βρεθούμε! Φτιάχνουμε το top ten των ήχων και παίζουμε παιχνίδια που συνδυάζουν την παρατηρητικότητα και την ακοή.  
Εμψυχώτριες η Φιλιώ Στάμου (μουσικός) και η Μαρίνα Κοντογιάννη (εκπαιδευτικός).  
 Για παιδιά: από 7 ετών, με προεγγραφή, σε κοντινό στη Βιβλιοθήκη πάρκο και συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων (3ος όροφος)

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Φωνογράφος ή γραμμόφωνο

                                                              Φωνόγραφος του Έντισον

Ο φωνογράφος, κοινώς γραμμόφωνο, (αγγλ. Phonograph) είναι μια από τις πρώιμες συσκευές για την εγγραφή και αναπαραγωγή ήχου. Κατασκευάστηκε από τον Αμερικανό Τόμας Άλβα Έντισον (Thomas A. Edison) (1847 – 1931) το 1877. Χρησιμοποιούσε μια βελόνα για να καταγράφει τον ήχο σε ένα κύλινδρο με αυλάκια, επικαλυμμένο με αλουμινόχαρτο, ο οποίος περιστρεφόταν με σταθερή ταχύτητα. Η ιδέα της εγγραφής ήχου με παρόμοιο τρόπο υπήρχε από τουλάχιστον μισό αιώνα πριν, αλλά ο Έντισον με την κατασκευή του της έδωσε σάρκα και οστά.



 


























Ιστορία

Το έτος 1877 κατέθεσε αίτηση για απόκτηση τίτλου ευρεσιτεχνίας ο ήδη ευρύτερα γνωστός εφευρέτης Τόμας Άλβα Έντισον, με θέμα μία συσκευή, την οποία ονόμασε φωνόγραφο (phonograph) και ήταν ο πρόδρομος του μεταγενέστερου γραμμοφώνου. Η συσκευή αυτή λειτουργούσε με ένα ξύλινο κύλινδρο που περιστρεφόταν χειρονακτικά με μανιβέλα και ο οποίος ήταν καλυμμένος με ένα λεπτό φύλλο κασσιτέρου (Staniol). Μία μεταλλική βελόνα ήταν σταθερά συνδεμένη με μια μεμβράνη, η οποία πραγματοποιούσε ταλαντώσεις λόγω ηχητικών κυμάτων, με αποτέλεσμα η βελόνα να δημιουργεί βαθουλώματα στο φύλλο κασσιτέρου, άλλοτε μεγαλύτερα και άλλοτε μικρότερα, ανάλογα με την ένταση του ήχου.

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου 1908 γεννήθηκε ο Γάλλος φωτογράφος Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν
  Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ού αιώνα και ειδικότερα ένας από τους «πατέρες» της φωτοδημοσιογραφίας. Το έργο του έχει κερδίσει καθολική αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο.
http://www.moma.org/interactives/exhibitions/2010/henricartierbresson/#/ 












(Henri Cartier-Bresson, 22 Αυγούστου 1908 - 3 Αυγούστου 2004)
Ο Μπρεσόν ανήκε σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας. Σπούδασε ζωγραφική την δεκαετία του 1920 και ασχολήθηκε με τη φωτογραφία την δεκαετία του 1930. Επισκέφθηκε την Ισπανία το 1937 κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην χώρα και το 1940 συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε για 3 χρόνια. Δραπετεύει το 1943, φθάνει στη Γαλλία και μπαίνει στην αντίσταση, όπου συμμετέχει σε φωτογραφικά επιτελεία και καθοδηγεί την κινηματογράφηση και φωτογράφηση της κατοχής και της απελευθέρωσης του Παρισιού. Παράλληλα, κάνει τα φωτογραφικά πορτραίτα διαφόρων καλλιτεχνών. Το 1946 ο Μπρεσόν επέστρεψε στις Η.Π.Α για να πραγματοποιήσει έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Museum of Modern Art). Το 1947 υπήρξε συνιδρυτής με τους Ρόμπερτ Κάπα και Ντέιβιντ Σέιμουρ, στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Μάγκνουμ (Magnum), στο οποίο παρέμεινε μέλος του ως το 1966.
Πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι σε ηλικία 96 ετών.

Βιογραφία απο Βιιπαίδεια

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Χοακίν Σορόγια

Σαν σήμερα 10 Αυγούστου 1923 πέθανε ένας από τους πιο μεγάλους ζωγράφους του ισπανικού ιμπρεσιονισμού ο Χοακιν Σορόγια 

 στις παραλίες της Βαλένθια...





 








 





Χοακίν Σορόγια.(Joaquín Sorolla 27 February 1863 – 10 August 1923)
 Ο Χοακίν Σορόγια γεννήθηκε στη Βαλένθια το 1863 και άρχισε τη μόρφωσή του ως ζωγράφος και σχεδιαστής στη Βαλένθια, δίπλα στον γλυπτή Καγιετάνο Καπούθ.
Τα επόμενα χρόνια, ο Σορόγια δουλεύει ως κλειδαράς και χρωματίζει φωτογραφίες, ενώ, ταυτόχρονα, λαμβάνει μαθήματα ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Σαν Κάρλος.
Το 1881, ο Χοακίν Σορόγια επισκέπτεται τη Μαδρίτη για πρώτη φορά. Εκεί, συγκεκριμένα στο Μουσείο Ελ Πράδο, ο νεαρός καλλιτέχνης θα ανακαλύψει τα αριστουργήματα των Ελ Γκρέκο, Βελάθκεθ και Μουρίγιο. Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, ο Σορόγια θα κερδίσει πολλά και σημαντικά βραβεία με έργα σκοτεινά και δραματικά που ανήκουν στο ρεαλιστικό στιλ. Το 1884 με υποτροφία του Επαρχιακού Συμβουλίου της Βαλένθια, ο ζωγράφος ταξιδεύει στη Ρώμη, όπου θα γνωρίσει από κοντά τα μεγάλα έργα της κλασικής και της αναγεννησιακής τέχνης. Στην ιταλική πρωτεύουσα θα παραμείνει ο Σορόγια για πέντε χρόνια. Το 1888 θα παντρευτεί την Κλοτίλντε Γκαρθία και θα αποκτήσουν τρία παιδιά.
Σε ένα ταξίδι στο Παρίσι το 1894, ο Σορόγια έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον ιμπρεσιονισμό. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό το γεγονός σημαίνει μια αυθεντική επανάσταση για το στιλ του καλλιτέχνη, ο οποίος από εδώ και πέρα θα εγκαταλείψει τα παλιά του θέματα και θα βγει από το στούντιό του για να ζωγραφίσει σε εξωτερικούς χώρους, όπως οι παραλίες της Βαλένθια, να περιγράψει με το πινέλο του τη ζωή των ψαράδων (αντρών και γυναικών) και των παιδιών τους. Ο Σορόγια μάς προσφέρει πίνακες πλημμυρισμένους από μεσογειακό φως, αντανακλάσεις, διάφανες ατμόσφαιρες, σκιές, γυναίκες τυλιγμένες σε αέρινα ρούχα... και όλα αυτά μέσα από μια ρομαντική και νοσταλγική άποψη του ανθρώπινου και φυσικού τοπίου της χώρας του. Πίνακες που μας προκαλούν τα νοσταλγικά αισθήματα ενός κυριακάτικου απογεύματος στην παραλία.
Τα σημαντικότερα έργα του Σορόγια ανήκουν σε μια συλλογή με τίτλο Visión de España (Απόψεις της Ισπανίας). Πρόκειται για μια σειρά 14 πινάκων τεραστίων διαστάσεων, όπου ο Ισπανός καλλιτέχνης μάς προσφέρει με εξαιρετικό τρόπο τα χρώματα, τις παραδόσεις και, το σημαντικότερο, το πνεύμα της κάθε περιοχής (δεν υπήρχαν τότε ακόμη Αυτόνομες Κοινότητες) ή κάθε λαού της Ισπανίας. Ο Σορόγια θα δουλέψει σε αυτό το τεράστιο έργο (μία παραγγελία της Hispanic Society of New York) από το 1912 μέχρι το 1919. Μόλις τελειώνει έναν από τους πίνακες, παθαίνει ημιπληγία και καθηλώνεται σε ένα μικρό ξενοδοχείο στο χωριό Θερθεδίγια, κοντά στη Μαδρίτη, όπου πεθαίνει στις 10 Αυγούστου του 1923.
Από τις 26 Μάη μέχρι τις 6 Σεπτέμβρη έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε μια εξαιρετική αναδρομική έκθεση του Χοακίν Σορόγια στο Μουσείο Ελ Πράδο της Μαδρίτης. Η έκθεση αυτή αποτελείται από 102 έργα του ζωγράφου, ανάμεσα στα οποία είναι οι 14 πίνακες της συλλογής Visión de España. Είναι μία μοναδική ευκαιρία για να δει κανείς τα πιο σημαντικά έργα του Σορόγια, αφού μετά την έκθεση οι πίνακες της Hispanic Society θα επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη.