Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

29 Απριλίου 2013: 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη

Σαν σήμερα 29 Απριλίου 1863 γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καβάφης
και 
Σαν σήμερα 29 Απριλίου 1933  πέθανε 
Με αφορμή τα εκατόν
πενήντα χρόνια από τη γέννηση του αλεξανδρινού ποιητή, το Υπουργείο
Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού…
ανακηρύσσει το 2013 «Έτος Κ.Π. Καβάφη».

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης (1863 - 1933) είναι ένας από τους σημαντικότερους
 έλληνες ποιητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η ποίησή του
χαρακτηρίζεται από έντονη συμβολιστική τάση και συνδυάζεται με λιτό
λόγο, αλλά διαχρονικά επίκαιρο.


 όλα τα ποιήματα ΕΔΩ
- See more at: http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=4907&Itemid=13#sthash.euGpWX3O.dpuf Πηγή: www.ogdoo.gr

          


                            

                                

O Κωνσταντίνος Πέτρου Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, από Κωνσταντινοπολίτες γονείς.
Στα παιδικά του χρόνια  έζησε μεταξύ Αλεξάνδρειας, Λονδίνου και Κωνσταντινούπολης ενώ αργότερα, εγκατεστημένος πλέον στη γενέτειρά του, εργάσθηκε αρχικά ως δημοσιογράφος και μεσίτης και τελικά ως διοικητικός υπάλληλος στο Γραφείο Αρδεύσεων, όπου υπηρέτησε επί τριάντα έτη.Το πρώτο αξιόλογο ποίημά του, με τίτλο «Κτίσται», εκδόθηκε από τον ίδιο το 1891, χρονιά κατά την οποία δημοσιεύει και αξιόλογα πεζά όπως τα δύο περί «Ελγινείων» και το «Ολίγαι λέξεις περί στιχουργίας». Τα έτη 1901 και 1903 ταξίδεψε στην Ελλάδα όπου είχε την ευκαιρία να γνωρισθεί με τον Πολέμη, τον Ξενόπουλο και τον Προφύρα. Αποτέλεσμα της γνωριμίας αυτής, αποτελεί το ιστορικό άρθρο του Ξενόπουλου για τον Κ. Καβάφη που δημοσιεύτηκε (1903) στα «Παναθήναια», με τίτλο «Ένας ποιητής».
Συνεχίζοντας να γράφει, να ταξιδεύει στην Ευρώπη και να εργάζεται στο Γραφείο Αρδεύσεων,  αναπτύσσει τον κύκλο των γνωριμιών του, ενώ χρόνο με το χρόνο αρχίζει να χάνει την οικογένειά του (είχε άλλα οκτώ αδέλφια) και εγκαθίσταται (1907) στο σπίτι-εργαστήριο της οδού Λέψιους, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του.
Το 1992 εγκαταλείπει το Γραφείο Αρδεύσεων και αφοσιώνεται πλήρως στην ποίηση. Τα επόμενα χρόνια γνωρίζεται και συνδέεται φιλικά με τον Νίκο Καζαντζάκη και τη Μαρίκα Κοτοπούλη ενώ το 1926 τιμάται από τον δικτάτορα Πάγκαλο με το παράσημο του Φοίνικος, το οποίο δεν επέστρεψε θεωρώντας ότι θα προσβάλλει, γενικότερα, την Ελληνική Πολιτεία.
Η υγεία του διαταράχθηκε το 1930, εποχή κατά την οποία υποβλήθηκε σε τραχειοτομή σε αθηναϊκό νοσοκομείο. Πέθανε, στο σπίτι του στην Αλεξάνδρεια από καρκίνο του λάρυγγα, έχοντας συμπληρώσει ακριβώς 70 έτη ζωής. Στις 29 Απριλίου του 1933, ημέρα των γενεθλίων του.
Το έργο του Καβάφη κυκλοφόρησε πλήρως μετά το θάνατό του, μια και ο ίδιος χάραξε ένα δικό του εκδοτικό δρόμο, πιο μοναχικό και λιγότερο εμπορικό απ΄ όσο θα μπορούσε. Έγραψε συνολικά 256 ποιήματα εκ των οποίων τα 154 φρόντισε να δημοσιευθούν ο Γ. Σαββίδης και τα 27 τα είχε αποκηρύξει ο ίδιος.  Εκτός από τα πεζά που προαναφέρθηκαν έγραψε κι άλλα, όπως επίσης και δοκίμια και μελέτες, μεταξύ των οποίων «Οι Βυζαντινοί ποιηταί», «Το Κυπριακόν ζήτημα», «Το Τέλος του Οδυσσέως», «Μία σελίς της Τρωϊκής Ιστορίας».
Τα ποιητικά, κυρίως, έργα του Καβάφη εμφανίζοντας ιδιοτυπίες, γλωσσικές, έκτασης, μέτρου αλλά και περιεχομένου, έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης παγκόσμια ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν (ΗΠΑ) φέρει το όνομα: «Κ.Π. Καβάφης».
Σήμερα το σπίτι της οδού Λέψιους στην Αλεξάνδρεια έχει διαμορφωθεί σε Μουσείο όπου εκτίθενται χειρόγραφα, δημοσιεύματα, έργα τέχνης, φωτογραφικό υλικό και άλλα εκθέματα σχετικά με τη ζωή και το έργο του σπουδαίου ποιητή. 


                             
 Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του http://www.kavafis.gr/index.asp

Μάιος μήνας φωτογραφίας 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, πραγματοποιεί μία σειρά εκδηλώσεων για τη Φωτογραφία τον Μάιο 2013 με σειρά εκθέσεων και διαλέξεων για τη Φωτογραφία στον χώρο του Νερόμυλου και στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας, στη Λιβαδειά. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: 
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  1. Ομαδική έκθεση φωτογραφίας των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς με θέμα "Μοναξιά" στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Λεβαδέων για το Πάσχα. Διάρκεια έκθεσης: 03/05/13 έως 06/05/13.
  1. Διάλεξη με θέμα «Κοινωνική φωτογραφία, μια προσωπική μαρτυρία» του Φωτογράφου, Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Γιώργου Κατσάγγελου το Σάββατο 11/05/13 και ώρα 19.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας στη Λιβαδειά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης του φωτογράφου με τίτλο «Η αθέατη πλευρά» στο ισόγειο του Νερόμυλου. Διάρκεια έκθεσης: 11/05/13 έως 17/05/13.


  1. Ατομική Έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου Κοψαχείλη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 18/05/13 και ώρα 19.00 στο ισόγειο του Νερόμυλου, ενώ την Κυριακή 19/05/13 και ώρα 11.00 στον ίδιο χώρο ο φωτογράφος θα παρουσιάσει το έργο του και θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την επιμέλεια μίας έκθεσης φωτοαφίας.
  1. Εκδήλωση με τίτλο «Ο φωτογράφος Ανδρέας Εμπειρίκος». Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25/05/13 και ώρα 19.00 ημερίδα σχετική με τον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη Ανδρέα Εμπειρίκο, τον Υπερρεαλισμό και τη Φωτογραφία, όπου θα συμμετέχουν με εισηγήσεις οι: Σταύρος Πετσόπουλος Εκδότης εκδόσεων ΑΓΡΑ, Δημήτρης Καλοκύρης Συγγραφέας - πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και Λεωνίδας  Εμπειρίκος Ιστορικός. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών του Ανδρέα Εμπειρίκου. Διάρκεια έκθεσης: 25/05/13 έως 30/05/13.


Είσοδος ελεύθερη. Ώρες επισκέψεως εκθέσεων:  6:30μ.μ.  – 9.30μ.μ.

Χορηγοί: Δήμος Λεβαδέων, Επιμελητήριο Βοιωτίας, Σανιδάς Ε.Ε


Οργάνωση :


Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς

www.fotolesxilivadias.gr

E-mail: fotolesxilivadias@gmail.com


Χορηγοί επικοινωνίας:


fmag - photography fan/magazine

http://www.fmag.gr/ - E-mall: info@fmag.gr



Για το Δ. Σ. Φ. Λ. Λιβαδειάς
Ο Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ                                         Η Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Α Σ
Ιωάννης Βελούδιος                                         Δήμητρα Βήττα

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Σεμινάρια "Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς"



Οι πασχαλιές στη ζωγραφική

The Time of the Lilacs
A(n) Anderson Sophie paintingsThe Time of the Lilacs by Anderson Sophie  

 

  Lilacs in a Window (Vase de Lilas a la Fenetre) Mary Cassatt (American, Pittsburgh, Pennsylvania 1844–1926 Le Mesnil-Théribus, Oise)

                                                                                            Claude Monet - Lilacs, Grey Weather (ca. 1872 - 73)

 

 Painting "Lilacs"by Artist NORA KASTEN

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα... Joan Miro

Σαν σήμερα 20 Απριλίου 1893 γεννήθηκε ο ζωγράφος 
     Joan Miro                           

      

















 
 

Ο Zουάν Μιρό (στα καταλανικά αποδίδεται Ζουάν ή Τζουάν Μιρό, ενώ η ισπανική εκδοχή Χουάν Μιρό είναι λανθασμένη προφορά του ονόματος) (Joan Miró i Ferrá, 20 Απριλίου 1893 – 25 Δεκεμβρίου 1983) ήταν Καταλανός ζωγράφος και γλύπτης και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υπερρεαλιστές καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε το 1893 στην Βαρκελώνη και σε ηλικία 14 ετών φοίτησε στην Εμπορική Σχολή, αν και παράλληλα παρακολουθούσε κρυφά μαθήματα στην Σχολή Καλών Τεχνών και αργότερα στην Ακαδημία Galí μέχρι το 1915. Το 1920 μετακόμισε στο Παρίσι όπου συμμετείχε στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Μονμάρτης και γνωρίστηκε αρχικά με το κίνημα του ντανταϊσμού και αργότερα με τους υπερρεαλιστές, κάτω από την επίδραση των οποίων άρχισε να διαμορφώνει ένα ιδιαίτερο και προσωπικό ύφος στη ζωγραφική του. Ο μεγαλύτερος ίσως θεωρητικός του υπερρεαλισμού και ένα από τα ηγετικά στελέχη του, ο Αντρέ Μπρετόν, αναφερόμενος στον Μιρό δήλωσε πως "είναι ο περισσότερο σουρρεαλιστής από όλους". Το 1921 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ατομική του θεση στο Παρίσι, ενώ περίπου δέκα χρόνια αργότερα, η πρώτη ατομική του έκθεση στη Νέα Υόρκη. Το 1926 ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και σε συνεργασία με τον Μαξ Ερνστ σχεδίασε τα κοστούμια και τα σκηνικά για τα Ρώσικα Μπαλέτα Σεργκέι Ντιαγκίλεφ. Το 1955 εγκατέλειψε προσωρινά τη ζωγραφική και αφοσιώθηκε περισσότερο στις γραφικές τέχνες και τα κεραμικά. Το 1975 δημιουργήθηκε το Ίδρυμα Ζουάν Μιρό στο Κέντρο Σπουδών Σύγχρονης Τέχνης στη Βαρκελώνη. Ο ίδιος ο Μιρό δώρισε στο ίδρυμα περίπου 5000 σχέδια του. Πέθανε το 1983 στην πόλη της Μαγιόρκα, σε ηλικία 90 ετών. από Βικιπαίδεια

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ο Κατζουράκης δεν είναι φίλος μου, θα ήθελα όμως να είναι.

Αναδημοσίευση από την Φυλή των Φίλων
 της Ελένης Κυπραίου 
(από την εκπομπή της 19ης Απριλίου στην Φυλή των Φίλων στους 105,5 fm στο Κόκκινο)
‘’Η ζωγραφική είναι υλική. Είναι ύλη που περιέχει ποίηση. Είναι η πρώτη χειρονομία του ανθρώπου που, μαζί με την ομιλία, προσπαθεί να καταλάβει τον εξωτερικό κόσμο και να ορίσει τον εαυτό του. Δεν ξέρουμε τι σκεφτόταν ο προϊστορικός άνθρωπος όταν κοίταζε τον ουρανό, τα ζώα γύρω του, τους άλλους ανθρώπους, τα βουνά και τη θάλασσα,
 Βλέπουμε όμως στη ζωγραφική των σπηλαίων πόσο συγγενή αισθήματα είχε με τα δικά μας.  
Η ζωγραφική είναι εκτός όλων των άλλων και η πρώτη συμβιβαστική κίνηση του ανθρώπου προς την εκλογίκευση του μεταφυσικού. Όχι μόνο σαν εξορκισμός, αλλά σαν εσωτερική οργάνωση με κανόνες, κανόνες σαν αυτούς που γέννησαν  τη γραφή και την ομιλία. ‘’
Αυτό εiναι ένα απόσπασμα απ το βιβλίο του Κυριάκου Κατζουράκη τάξη στο χάος που πλαισιώνει την  έκθεση του Κατζουράκη στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς. Ξεκινάει την Τρίτη 23 Απριλίου, αναδρομική Τέχνης ζωής και ιστορίας, 50 χρόνων. 
Περιλαμβάνει επίτοιχα έργα – σε τρεις ενότητες-θεατρικές μακέτες, 2 ταινίες μεγάλου μήκους –τρεις ταινίες μικρού μήκους.  Θα διαρκέσει 3 μήνες θα ξαναμιλήσουμε  για αυτό.  Εγώ θέλω να πω τα δικά μου-
Κάποτε, η ζωγραφική  απ τις πρωτόγονες κοινωνίες, εκεί που η κυριαρχία της ήταν αυτοδύναμη σαν μοναδικό μέσο έκφρασης- μετακόμισε  στην υπηρεσία του κοινωνικού ανθρώπου, του κατακτητικού και ταυτόχρονα αλληλέγγυου.
Στα χίλια τετραγωνικά της έκθεσης του Κυριάκου Κατζουράκη  που επισκέφτηκα χτες και  παρακολούθησα το στήσιμο, ξεδιπλώθηκε μπροστά μου, η ζωούλα μου, η τόση δα/ η μικρή και ταπεινή και σπουδαία,/ πολλά απ όσα έχω σκεφτεί και έχω κάνει, γιατί κι εγώ  συμμετείχα σε πολλά και  είχα παρακολουθήσει άλλα τόσα- και τα πίστευα  όλα αυτά. Προσωπικές και αισθητικές επιλογές.          Και τα ξέχασα.
Κι  ήρθε τώρα  ο Κυριάκος Κατζουράκης  να μου θυμίσει την προσωπική μου πινακοθήκη.
 Παίρνω λοιπόν το θάρρος να σας πω ‘’Πηγαίνετε   να δείτε μια έκθεση που είναι ο καθρέφτης  πολλών από μας, με έρωτες, υποτιμήσεις, υποκλίσεις, αποφάσεις, εντάξεις,  μια έκθεση που μας δείχνει ότι υπήρξαμε και εμείς μέρος ενός πολιτισμού  με ιστορία και σημαντικά γεγονότα.                                           
Ότι έχουμε υπόσταση και αισθήματα.
Δείτε ένα καλλιτέχνη που μας θυμίζει ότι είμαστε πολιτικά όντα, σκεπτόμενα, με δράση και νόηση,  κυρίως με κρίση/ που ασχολήθηκε εικαστικά με τους μετανάστες, σε μια εποχή που θριαμβολογούσαμε για το άνοιγμα των συνόρων και που η μετανάστευση δεν είχε γίνει ούτε σημαία ούτε ξορκισμός.          
Κι αν ψάξετε στην ιστορία της ελληνικής τέχνης, αν αφαιρέσουμε τους πολεμικούς ανταποκριτές, ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί με βία, φόβο, κοινωνικά θέματα. Αυτά πλέον έχουν ενσωματωθεί στα γκράφιτι. 
Οι έλληνες ζωγράφοι αποτυπώνουν προσωπικά δράματα συνήθως- απαραίτητα κι αυτά.
Η έκθεση του Κυριάκου Κατζουράκη μου έδωσε την εντύπωση  ότι κι αν δεν έχουμε ειδικές γνώσεις –αναγνωρίζουμε υψηλές στιγμές καλλιτεχνίας και ιστορίας τέχνης. Κάπου ανάμεσα στα σπουδαστικά έργα, την περίοδο ποπ αρτ και το τέμπλο διαγράφεται  μια εικαστική διαδρομή από ένα καλλιτέχνη που τιμά τον άνθρωπο, που στο βιογραφικό του ανάμεσα στα χίλια μύρια που έχει κάνει, αναφέρει τις δυο γυναίκες του και τη γέννηση του γιου του σαν σταθμούς στη ζωή του. Και τους φίλους του. 
Τιμώντας τους... μας τιμά.
 Αυτή η έκθεση θα μπορούσε να είναι ο  καθρέφτης 50 χρόνων ζωής της οικογένειας του ζωγράφου, της δικής σας οικογένειας,  των δικών μας –των γύρω μας – Μας αφορά. 
Δείτε μια έκθεση που εμείς οι άνθρωποι, οι Έλληνες αξίζουμε , μια έκθεση συγκινητική, με την βαθιά έννοια  του βλέπω, κοιτάζω, κινούμαι και παρακινώ και παρακινούμαι μαζί με άλλους. Που μας θυμίζει ότι είμαστε κοινωνικά όντα και πολίτες. Ότι είμαστε σοβαροί άνθρωποι.
Κι αν νομίζετε ότι το παράκανα, διευκρινίζω ότι ο Κατζουράκης δεν είναι φίλος μου, θα ήθελα όμως να είναι.
 Βιογραφικά
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και στην Αγγλία ( St. Martins School of Art)
1967-68 έπαιξε στην ταινία του Δ. Θέου "Κιέριων"
1969 ιδρυτικό μέλος της ομάδας "5 νέοι Έλληνες Ρεαλιστές".
Έζησε στην Αγγλία τα χρόνια 1972 - 1985.

Προβολή ταινίας "ΤΟ ΜΙΣΟΣ", του Μathieu Kassovitz από Αντιφασιστική-Αντιρατσιστική Κίνηση Λιβαδειάς:



Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Σιδέρη “Μιλώ για την κρίση με το παιδί” στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ την Κυριακή 21/4/2013 και ώρα 8.15 μμ

Το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
το Κέντρο Λογοθεραπείας, Ειδικής Αγωγής και Αυτισμού ΕΠΙ-ΛΕΚΤΟΝ 
και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 
σας προσκαλούν
στην παρουσίαση του νέου βιβλίου 
του Νίκου Σιδέρη



την Κυριακή, 21 Απριλίου 2013, στις 8:15 μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
(Δημάρχου Ι. Ανδρεαδάκη 47, πρώην Πεσ. Μαχητών, Λιβαδειά).

Ο ψυχαναλυτής και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης
εξηγεί πότε και πώς θα μιλήσει ο μεγάλος στο παιδί για την κρί

 Ποιοι είναι οι ψυχολογικοί μηχανισμοί της κρίσης;                      
Γιατί οι άνθρωποι μοιάζουν μουδιασμένοι ή «τρελαμένοι»;                         
Τι σημαίνει απόγνωση; Τι φόβος;                      
Πώς ζουν την κρίση οι μεγάλοι;                         
Πώς τη ζουν τα παιδιά;                         
Πώς μπορούν να μιλήσουν οι μεγάλοι στα παιδιά;                    
 Περισσότερα με κλικ στον σύνδεσμο  Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ 

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Προβολή τανίας "Ο αληθινός φασισμός"

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΜΙΧΑΗΛ ΡΟΜ

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ
Ντοκιμαντέρ, Ρωσία, 1965, 130’

Η ΤΑΙΝΙΑ
Η πιο «δημοφιλής» αντιπολεμική ταινία όλων των εποχών, αποτελεί μια καυστική καταδίκη του φασισμού όχι μέσα από μια «ψυχρή», κοινωνιολογική προσέγγιση αλλά μέσα από την ανάδειξη παρείσφρησης της φασιστικής νοοτροπίας στην καθημερινότητα του μικροαστού, μέσα από τον εύκολο συναισθηματισμό. Το ντοκιμαντέρ, με υλικό από πολεμικά αρχεία της ΕΣΣΔ, της Γερμανίας και της Πολωνίας, αλλά και από τα απόρρητα αρχεία του χιτλερικού υπουργείου προπαγάνδας και ταινίες της Λένι Ρίφερνσταλ, δεν μένει ωστόσο σε μια ξερή παράθεση ιστορικών ντοκουμέντων. Αντίθετα, μέσα από μια ψυχολογική περισσότερο ερμηνεία, αγγίζει ουσιαστικά το ζήτημα του φασισμού που βίωσαν πρόσφατα οι άνθρωποι, οι οποίοι, φαίνεται, δεν ήταν άμοιροι ευθυνών σε αυτή τη μαζική παραπλάνηση στην οποία οδηγήθηκαν.
Ο Αληθινός Φασισμός
Βασίλης Ραφαηλίδης, «Δημοκρατική Αλλαγή», 1966

Πασχαλινό Εργαστήρι Δημιουργικής Ανακύκλωσης για παιδιά στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς

Εργαστήρια δημιουργικής ανακύκλωσης (Upcycling) στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, τα Σάββατα 20 και 27 Απριλίου 2013 στις 11 το πρωί.

Ελάτε να κατασκευάσουμε Διακοσμητικά για Λαμπάδες και για το σπίτι καθώς και άλλες δημιουργίες με παλιά, χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια και αλουμινένια κουτάκια.
Γνωρίστε από κοντά την πρακτική του Upcycling ως τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και δείτε πως μπορείτε να επωφεληθείτε από τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση των σκουπιδιών σας.
Απαραίτητες προϋποθέσεις:
  • Δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 2261089970 και 2261081340 της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς.
  • Να φέρετε μαζί σας ένα πλαστικό μπουκάλι, αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικού, ένα ψαλίδι και τη λαμπάδα σας!
Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ
Εμψυχώτριες: Βούλα Ρέντζου, Σώτη Βαγενά
Τι είναι όμως το Upcycling ή αλλιώς Δημιουργική Ανακύκλωση;Είναι η διαδικασία μετατροπής των απορριμμάτων ή άχρηστων υλικών  σε νέα υλικά ή προϊόντα  καλύτερης ποιότητας  ή   υψηλότερης περιβαλλοντικής αξίας. Με το upcycling αποφεύγουμε την απόρριψη στα σκουπίδια χρήσιμων υλικών ,γιατί τα ξαναχρησιμοποιούμε   μειώνοντας   την κατανάλωση  πρώτων  υλών για  τη δημιουργία νέων προϊόντων. Η μείωση της  κατανάλωσης  νέων πρώτων υλών οδηγεί  σε μείωση της χρήσης ενέργειας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης των υδάτων, ακόμη και των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. 
Λίγα λόγια για το Yiuco: The upcycling society!
Τo yiuco.com, πρωτοστατεί στην παγκόσμια διαδικτυακή αγορά επιτρέποντας την αγορά, πώληση και ανταλλαγή προϊόντων που προέρχονται μόνο από ανακατασκευασμένα, ανακυκλωμένα ή επαναχρησιμοποιημένα υλικά. Παράλληλα, λειτουργεί ως πλατφόρμα ανταλλαγής, φιλικών προς το περιβάλλον, ιδεών με σκοπό την πλήρη εφαρμογή τους στην πράξη. Περισσότερες πληροφορίες: www.yiuco.com


Συνάντηση με το Συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου

3Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ– ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας και το 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς οργανώνουν συνάντηση των μαθητών του σχολείου με το συγγραφέα παιδικών και νεανικών βιβλίων Βασίλη Παπαθεοδώρου.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 στις 11.30 πμ στο χώρο του σχολείου 

 Οι μαθητές θα συζητήσουν με το συγγραφέα θέματα που αφορούν στους νέους με αφορμή το βιβλίο του «Στη διαπασών».
 
Βασίλης Παπαθεοδώρου
Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει κυκλοφορήσει έως τώρα δέκα παιδικά μυθιστορήματα. «Το μήνυμα», «Οι εννέα καίσαρες» και το «Χνότα στο τζάμι» διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους. Στα βιβλία του, όπου συνδυάζεται τεχνολογία και επιστημονική φαντασία με αστυνομικό μυστήριο και σασπένς, καλούνται οι αναγνώστες να έχουν κριτική ματιά απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις.
Βιβλία του συγγραφέα
Σχολική παράσταση, Το μήνυμα,
Άλφα, Οι εννέα καίσαρες,

Χνότα στο τζάμι, Ποιoς απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη,
Τριάντα Τρία Τραγούδια, Το μεγάλο ταξίδι της
κινέζικης πάπιας,
Στη διαπασών, Μια αστεία επιδημία,
Ιπτάμενες σελίδες, Ο Αϊ –Βασίλης στο ραντάρ,
Οι άρχοντες των σκουπιδιών
Βραβεία
1. Τριάντα Τρία Τραγούδια-Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2008.
2. Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας – White Raven 2009.
3. Χνότα στο τζάμι – Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2008. Βραβείο Περιοδικού «ΔΙΑΒΑΖΩ» 2008 για Παιδικό Λογοτεχνικό Βιβλίο- Έπαινος Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2008.
4. Οι εννέα καίσαρες- Υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2006.
5. Άλφα – Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 1998.
6. Σχολική παράσταση – Έπαινος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 1996.

7. Στη διαπασών – Βραβείο Περιοδικού «ΔΙΑΒΑΖΩ» 2010 για Λογοτεχνικό Βιβλίο για μεγάλα παιδιά.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς: Προβολή των ντοκιμαντέρ "OST– Original Soundtrack" και "Το κλεμμένο μας τσίρκο"

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 9.00 ΜΜ.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 5)
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

OST – Original Soundtrack / Φάνης Λογοθέτης
 
Το OST– Original Soundtrack είναι ένα ντοκιμαντέρ για την μουσική στον κινηματογράφο, που δεν απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό, αλλά έχει σκοπό να μας βάλει στον κόσμο των συνθετών, των σκηνοθετών και των σάουντρακ, σ’ ένα ταξίδι στη μαγεία της μουσικής για το σινεμά. Μιλούν οι Τρέβορ Τζόουνς, Νικολά Πιοβάνι, Παντελής Βούλγαρης, Περικλής Χούρσογλου, Νίκος Κυπουργός, Νίκος Πλατύραχος, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Σάιμον Μπλουμ Νικολαΐδης, Θάνος Φουργιώτης, Νίκος Γκροσδάνης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Έλλη Γρίβα, Γιώργος Βαρσαμάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Το κλεμμένο μας τσίρκο / Χρήστος Πανάγος, Κώστας Μακρινός



Βρισκόμαστε στην άνοιξη του 2012, στην Ελλάδα της οικονομικής –και όχι μόνο– κρίσης, και πιο συγκεκριμένα κάπου ανάμεσα στον «πυρετό» δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Ο B.D. Foxmoor (Active Member) μαζί με το Low Bap μπουλούκι Kramahoperrata 2012, αγνοώντας το κλίμα των ημερών και 40 περίπου χρόνια μετά την πρώτη παράσταση του Μεγάλου μας τσίρκου, στήνουν το Κλεμμένο μας τσίρκο για να μοιραστούν τη δικιά τους καταγραφή από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα, χρεώνοντας στη χειρότερη γενιά -τη γενιά της μεταπολίτευσης– τα «αγδίκιωτα φταιξίματα». Το ντοκιμαντέρ καταγράφει το οδοιπορικό του βλάσφημου αυτού τσίρκου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Εστιάζοντας στην "Εστία"

Του Κ. Καναβούρη
"Στην Μάν(ι)α όλων μας" είχε γράψει ο αξέχαστος φίλος, ποιητής Γιάννης Βαρβέρης, στην αφιέρωση μιας συλλογής του προς την κυρία Μαρίνα Καραϊτίδη. Έτσι, με το γιώτα μέσα σε παρένθεση, αφού η"κυρία Μάνια" ήταν όλων μας, ήταν μάνα όλων μας εκεί στο μικρό της γραφείο στο βάθος του βιβλιοπωλείου της "Εστίας".
"Καλημέρα, παιδί μου, πόσο χαίρομαι που σε βλέπω", σου έλεγε και δεν ήταν η τυπική αστική ευγένεια, αν και η κυρία Μάνια διέθετε όλη την ευγένεια της αστικής αγωγής και καταγωγής που άνθισε σε άλλους καιρούς. Και όταν λέω "διέθετε", εννοώ ότι σου τη διέθετε αφειδώλευτα και με αγάπη??? δεν ήταν προσόν, ήταν "αυτό" που είναι "αυτό" επειδή "έτσι είναι", όπως θα έλεγε και η Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου, ένα βιβλίο από τις εκδόσεις της "Εστίας" που με συντροφεύει και θα με συντροφεύει εσαεί, αφού το Μακρύκιοϊ (Μακροχώρι), προάστιο καλοστεκούμενων αστών της Κωνσταντινούπολης είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε και η μητέρα μου Ελένη Αγγελίδου.
Η κυρία Μάν(ι)α λοιπόν. Που στ' αλήθεια χαιρόταν ότι σ' έβλεπε. "Καλημέρα σας, κυρία Μάνια, πέρασα για μια καλημέρα". Και η "καλημέρα" δεν ήταν ποτέ απλώς μια "καλημέρα"??? ένα μυστήριο πράγμα το πώς περνούσε η ώρα σ' εκείνο το μικρό γραφείο, και πάντα να σε συστήσει με ενθουσιασμό σε όποιον έμπαινε (και πάντα κάποιος έμπαινε) κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Και η κουβέντα; Από τα μικρά στα μεγάλα κι από τα μεγάλα στα μικρά με τον μοναδικό τρόπο που έχουν για να σε παρασύρουν οι χαριτωμένοι (αυτοί που έχουν χάρη δηλαδή) άνθρωποι