Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Κραυγή αγωνίας για τη διάσωσή του, απευθύνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου

Την έκκληση αρωγής έχουν υπογράψει σημαντικοί άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων
Απειλείται με παύση λειτουργίας

Έκκληση για τη διάσωσή του απευθύνει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βορείου Αιγαίου, το οποίο λόγω έλλειψης πόρων απειλείται άμεσα με παύση λειτουργίας. Η αρνητική αυτή εξέλιξη διαφαίνεται μετά την απροθυμία της δημοτικής αρχής Χίου (όπου βρίσκεται η έδρα του θεσμού) να καταβάλλει τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του θεάτρου.
Η μειωμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού είναι ένα μόλις από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορείου Αιγαίου.
Το βασικότερο, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Γιάννη Ζαφείρη, είναι η απροθυμία της δημοτικής αρχής να καταβάλει τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του θεάτρου.
«Οι υπάλληλοι έχουν να πληρωθούν δέκα μήνες. Δουλεύουμε με κομμένο το ρεύμα, χωρίς τηλέφωνα και χωρίς Διαδίκτυο» δηλώνει ο κ. Ζαφείρης στο in.gr.
Ο Δήμος Χίου οφείλει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ από το 2010 ποσό μεγαλύτερο των 400.000 ευρώ.
«Αφήνεται να μαραζώσει, με στόχο να κλείσει τελικά από μόνο του» καταγγέλλει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου.Σε έκκληση αρωγής που συνέταξε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αναφέρεται: «Μπαίνει, άραγε, για άλλη μια φορά ο πολιτισμός και η παιδεία στο στόχαστρο, έχοντας μάλιστα ως άλλοθι τις δυσκολίες και την οικονομική συγκυρία της κρίσης; Δεν πρέπει να δεχτούμε το κλείσιμο του θεάτρου».
Η έκκληση συνεχίζει: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε από τους ακρίτες του Βορείου Αιγαίου τη σημαντικότερη κοιτίδα πολιτισμού στην περιφέρεια. Καλούμαστε να παλέψουμε όλοι μαζί έχοντας κοινό στόχο: να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τον πολιτισμό και την παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο».
Την έκκληση αρωγής έχουν υπογράψει σημαντικοί άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων, όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Θοδωρής Αμπαζής, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Κώστας Αρζόγλου, η Λουκία Ρικάκη, η Έλενα Ακρίτα, ο Νίκος Δήμου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος και άλλοι.
Λίγα λόγια για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου
Πρόδρομος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου υπήρξε το «θεατρικό εργαστήρι για την επαγγελματική κατάρτιση στο θέατρο» το 1988.
Το 1992 δημιουργήθηκε το θεατρικό τμήμα του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου και ένα χρόνο αργότερα ιδρύθηκε το Δημοτικό Θέατρο Χίου.
Ο Δήμος Χίου υπέγραψε το 1995 με το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία του ΔΗ.ΠE.ΘE. Βορείου Αιγαίου, που έχει ως έδρα τη Χίο.
Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έχει παρουσιάσει περισσότερες από πενήντα παραγωγές.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου