Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Λύθηκε «το μυστήριο» με τα βιτρό παράθυρα που ενέπνευσαν τον Βαν Γκογκ


Σε μια μικρή εκκλησία στο Χαμσάιρ της Αγγλίας βρίσκονται τελικά τα περίφημα βιτρό τζάμια που ανέφερε σε γράμμα στον αδερφό του ο διάσημος ζωγράφος Βαν Γκογκ, όπως ανακάλυψε πρόσφατα ένας ιστορικός της τέχνης. Τα βιτρό τζάμια, που ήταν παραγγελία ενός κόμη προς τιμή της γυναίκας και την κόρης του που είχαν πεθάνει, είχαν ενθουσιάσει τον Βαν Γκογκ και τον είχαν εμπνεύσει.
Μετά τον θάνατό του Βαν Γκογκ το 1890, ακαδημαϊκοί μελέτησαν τα γραπτά του καλλιτέχνη χωρίς όμως να μπορέσουν να βρουν τα παράθυρα που τον είχαν ενθουσιάσει τόσο. Ο ιστορικός τέχνης Μαξ Ντόνελλι διαπίστωσε τελικά ότι τα παράθυρα βρίσκονται στην εκκλησία St Andrews στη Owslebury, κοντά στο Winchester, όπως γράφει ο ίδιος στο περιοδικό «Burlington».

Φαίνεται ότι ο Βαν Γκογκ είχε δει σχέδια των βιτρό το 1876, όταν ζούσε και εργαζόταν στο Λονδίνο και είχε γράψει για αυτά με πάθος στον αδερφό του. Συγκεκριμένα στο γράμμα προς τον αδερφό του έλεγε «Είδα σκίτσα από δύο παράθυρα εκκλησίας. Στο κέντρο ένα από τα παράθυρα έχει το πορτρέτο μιας ηλικιωμένης κυρίας - τόσο ευγενές πρόσωπο - με τις λέξεις 'Αυτό θα γίνει' να αναγράφονται πάνω. Στο άλλο παράθυρο απεικονίζεται το πορτρέτο της κόρης της, με τη φράση 'πίστευε στην ουσία των πραγμάτων, ήλπιζε στα στοιχεία των πραγμάτων που δεν φαίνονται'».
Ο Ντόνελλι έκανε τον συνειρμό μεταξύ των βιτρό παραθύρων της εκκλησίας και της αναφοράς του Βαν Γκογκ τυχαία. Επικοινώνησε με τους απογόνους του κόμη οι οποίοι του ανέφεραν για την ύπαρξη του λευκώματος της οικογένειας. «Μέσα βρήκα τις φωτογραφίες των ανθρώπων που εμπλέκονται και φωτογραφίες από τα σχέδια που Βαν Γκογκ είχε περιγράψει» δήλωσε ο Donnelly. «Υποθέτω ότι ο κόμης έστειλε αντίγραφα στα μέλη της οικογένειας για να τους δείξει
τι είχε δημιουργήσει στη μνήμη της συζύγου και της κόρης του».
«Τα βιτρό είναι λεπτομερή και ιδιόμορφα κι αυτό θα έπρεπε να του άρεσε για πολλούς λόγους» δήλωσε ο Donnelly. «Την εποχή εκείνη ο Βαν Γκογκ ενδιαφερόταν πολύ για το «ταξίδι της ζωής» συμπληρώνει.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου