Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

To Εικαστικό Σύμπαν με τη «ματιά» της Ρωσικής Πρωτοπορίας



 




Το Σύμπαν μέσα από την τέχνη. Το φως και τα μυστικά του μέσα από τους μεγάλους ρώσους εικαστικούς. Το μεγαλείο της ζωγραφικής και η εξερεύνηση του Διαστήματος μέσα από ένα σπουδαίο σύνολο έργων: τη διάσημη συλλογή Κωστάκη. 


Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ιδρυμα Ευγενίδου, διοργανώνουν στην Αθήνα, στο χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Συγγρού 387, Π.Φάληρο), την πολύ σημαντική έκθεση  
«Το Σύμπαν της Ρώσικης Πρωτοπορίας, Τέχνη και εξερεύνηση του Διαστήματος, 1900-1930».
Στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου φιλοξενούνται έργα από τη Συλλογή Κωστάκη, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
                                8 Nοεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2011

Για πρώτη φορά το κοινό της Αθήνας θα έλθει σε επαφή με μια έκθεση-ντοκουμέντο μεγάλων Ρώσων εικαστικών που αγάπησαν το Σύμπαν, το φως και τα μυστικά του… Σε όλα τα έργα «κατοικεί» το Σύμπαν-Κόσμος-Κόσμημα αιχμαλωτίζοντας το διατυπωμένο πάθος κορυφαίων καλλιτεχνών γι´ αυτό, αποτυπώνοντας συγχρόνως όλες τις τάσεις της Ρωσικής Πρωτοπορίας –μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της παγκόσμιας Τέχνης– που άνθησε στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Πενήντα οκτώ έργα-θησαυροί δεκαεννέα καλλιτεχνών, πότε συγγενών και πότε εκ διαμέτρου αντιθέτων μεταξύ τους, αλλά πάντα με κοινό θεματικό άξονα το ΣΥΜΠΑΝ, που συμβολικά αναπαριστάται μέσα από τις αισθητικές προσεγγίσεις τους απαρτίζουν την έκθεση, καταγράφοντας την επαναστατική τόλμη και τη βαθιά πνευματικότητα των δημιουργών που συνέδεσαν ιστορικά τη Ρωσία με τα Ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα.
Η έκθεση, αντιμαχόμενη υπερβατικά τους δύσκολους καιρούς μας, καταγράφει για μία ακόμη φορά τον εξωστρεφή προσανατολισμό του Ιδρύματος Ευγενίδου για συγκρότηση δικτύων ανταλλαγής πολιτισμικού προϊόντος, αλλά και τη διάθεσή του να συνεργάζεται με φορείς –με διαφορετικές αφετηρίες αλλά με όμοιες αγωνίες για την παιδεία– όπως το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας μέσα σ΄ ένα διευρυμένο πνεύμα χωρίς παρωπιδικούς αποκλεισμούς.
Το περιβάλλον του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου παρουσιάζονται τα έργα με τη συγκεκριμένη θεματολογία, υπογραμμίζει μοναδικά το συμβολισμό του χώρου, ρίχνοντας γέφυρες μεταξύ φυσικού και υπερφυσικού, μεταξύ Επιστήμης και Τέχνης.
Την ευθύνη της επιλογής των έργων έχει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης η Ιστορικός Τέχνης κα Μαρία Τσαντσάνογλου. Τα έργα ανήκουν στη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ, ενώ 8 έργα προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή της κ. Αλίκης Κωστάκη.
Επιπλέον, παράλληλα με την έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, καθημερινά θα προβάλλονται ταινίες βωβού κινηματογράφου επιστημονικής φαντασίας του 1924 και του 1934, καθώς και ένα animation ανάλογης θεματολογίας του 1924.
Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.
 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου